Sidvisningar förra veckan

fredag 20 augusti 2010

NySS familjekappsegling 14/7 blev en riktigt seg historia


Bilden: Vi glider fram på Örsbaken i mycket lätt vind och med lätta skot.

Fast det gick hyfsat bra ändå. 34 båtar startade med "Jaktstart". Vår start var c:a 11.32 o det var näst sista start. Våran hand GPS som visar sekunder stannade precis innan start... o vi startade över en ½ minut för sent o bakom båda Jubilee 40.. :-( . Först en kort kryss/bidevind till stålbojen på Örsbaken. Sedan kryss till Gubben & Gumman i c:a 2-4 m/s. Det fanns nog ingen båt som kryssade fortare vi plockade en efter en Jubilee 40, Diva 35, X-332, vi kryssade igenom en stor del av fältet med båtar med lägre SRS o Elan 40 och First 40.7 som startade allra sist var jättelångt bakom vid kryssrundningen efter nå´n timmes segling. Så långt vill säga, under kryssen så dojade vinden ut hela tiden från 5,5 knop o ner till 3,5 knops båtfart.

Sen låg vi o drev i nå´n timme platt till kölhalsen i mycket dålig vind X-332 började komma närmare. Banner 33 o några andra båtar som vi dundrat om på kryssen drev ikapp oss.
Sen kom det lite vind 180 gr vindkantring o vi kryssade lätt i några minuter, vinden skruvade lite åt V ökade o vi låg plötsligt några hundra meter fel o vi tappade 5-6 båtar i ett enda huj. Båtar som vi tidigare hade seglat om... Rivaler, M30, X332, en Fortissimo uppe i lovart gjorde riktiga klipp o gick rakt på rundningspricken vid Marieskär. Vi fick tyvärr göra ett slag på 100m vid rundningen.. :-(

Efter Marieskärspricken blev det jättelätt plattläns IGEN o vi kom ifatt de som vi tappat innan. Vi ville inte lägga oss bakom o bråka med dom farmför oss, så vi försökte skära lite ifrån "klungan" framför oss. Vi var nära att glida in i sittbrunn på X332:an ett tag vid Rundskär.. Broms med rodret var nödvändigt. På en avkortad bana (annars så hade maxtiden passerats..) placerade vi oss på plats 7, och på en mållinje som ingen riktigt visste var den låg...
Doris är en sanslöst fin kryssbåt iallafall i 2-4 m/s. En fin X332 "Inga Grund" som startade några minuter före oss knaprade vi in på hela tiden o deras kul namn blev mer om mer enkelt läsbar även om det var vi o dom som gick rakt igenom fältet på kryssen till G&G. Som sagt var se´n blev det minst sagt Hawai.. Plattläns i 0,5 m/s utan spinnaker då finns det nog snabbare båtar än Doris..
Vann gjorde Stefan Hultgren i en M22 o 2:a Anders Roman i NF o 3:a Björn Hultgren i sin Soling.
Doris är kanske lite för allround med sin långa vattenlinje för såna här extremlätta seglingar då man bara sitter o längtar efter en spinnaker.. .. det är fa´n inte kul när det knappt rör sig framåt?
Jag tippade faktiskt brorsan i Bannern som vinnare, den går kanon i lättvind o framförallt på länsen.

Som sagt var sonen Henke, Tessan, Bosse, Annika o jag är nöjda med det klart svettiga racet då solen dessutom gassade så det blev riktigt gött när man länsar :-)

Nästa år då blir det med Bosse o Annikas Contrast 33.

Kräftskivan efteråt.. jo Tessan o jag har knappt hämtat oss än, riktigt trevligt o med bra musik (Mushroom Sally). Vi badade efter dansen i Broken-viken kl 2.30 på natten 22 grader i vattnet o med fotogenlampan hängande på akterspegeln o Vintergatan rakt ovanför. Magic var det! Vilken fantastisk dag och natt!
//Stefan K


9 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat - hoppas det blir renare vindar på Arkö Runt.

  SvaraRadera
 2. Ja, vi får hoppas på lite mer drag vi "Need speed" som någon båt så påpassligt hette på W2SB..
  Till Arkö-Runt har vi ju focus på totalvinst igen! Förra året låg vi nästan 9,7 minuter fel o hamnade 9:a..
  //Stefan

  SvaraRadera
 3. Det är nya Arkö Runt-vindar varje gång jag kollar. Just nu ska det bli NV 7-10 m/s. Då blir det väl slör till Lilla Alen, broach till Logen och kryss från Lotsarna till Anholmspricken osv ;-)

  SvaraRadera
 4. Meterologen är en luring.. :-)vi får nog köra i de vindar som gäller på lördag..
  Banan är ju en sorts triangel så vi får väl hoppas på en mix kryss, slör o läns, o så gärna lite vind?
  //sk

  SvaraRadera
 5. Ja - jag håller med om att det vore kul med "lite vind" som omväxling efter hårdvind 2007-2009. För det är väl så du menar ;-)))

  SvaraRadera
 6. Hallå där, kul sammanfatting av familjekappen, men, seglade vi samma tävling ?. Vår bestämnda uppfattning är den att X332:an gick lite högre och lite snabbare hela tiden utom sista slaget mot gubben och gumman. Kul var det i alla fall att tåga genom fältet. Väl mött på Arkö Runt.

  Mvh. Henric

  SvaraRadera
 7. Tjena Henric, 332 är en kanonbåt, vi har seglat en hel del mot såna det kan vara tufft eftersom vi i alla lägen måste segla 1% snabbare. Det var skitnära att vi hade köpt en 332 i Flensburg iställer för Dehlern. Men om ni seglat både högre o fortare än oss så borde ni rimligen ha varit flera minuter före oss vid kryssmärket..? Nu var det ju precis tvärtom :-) Ni gjorde ju en kanonbra start o sedan blev 332 aktern mer o mer synlig framför oss så vi kunde läsa ert kuliga namn, större o större o större o till slut läste vi också segelmakardekalerna..
  Det drog mer på högersidan dit vi sökte oss men tyvärr så förseglade vi oss lite innan sista korta slaget så vi blev tvungna att släppa skoten en bit innan kryssrundning.
  Gastarna brukar skoja om andra "dom går inte fort men lågt" o så´nt är ju alltid kul peppning ombord.. ;-)) Vi se´s på Arkö-R, vi hade riktigt bra flyt senast men allt kan hända o vår start blir ett getingbo med klart vassa båtar o duktigt folk.
  Är ni samma gäng ombord på Arkö-R?
  Och stort Grattis till en fin båt!
  Seglarhälsningar
  Stefan

  SvaraRadera
 8. Delvis samma besättning, komplettad med någon "drivveds gubbe" och någon "rival kapten".
  För vår del var det skitkul att få testa båten, känns faktiskt bättre för varje gång vi seglar.
  Hörde att du lyft och tvättat innan slamkryparn reparerades, smart, själv blir det badbyxor och borste senare i veckan.
  Mvh Henke

  SvaraRadera
 9. Jo det blev lyft i all hast, brorsan hade sett på hemsidan att slammis skulle servas. Vi hade inte mycket växt på botten alls så det var rätt onödigt. Bada kanske funkar det är väl hyfsat varmt i vattnet än, annars så kan ju Tage i hamnen lyfta rätt enkelt.
  OXSS har inte direkt kört med "mördande reklam" om AR. Det är synd att trenden pekar mot "0" båtar inom en 10-års period! Det kanske finns annat som ger OXSS bättre intäkter?
  Lycka till på Arkö-Runt med nya vassa båten!
  //Stefan

  SvaraRadera