Sidvisningar förra veckan

söndag 29 augusti 2010

Arkö Runt 2010 nog det märkligaste hittills..jag har iallafall inte upplevt något liknade trots 32 försök..

Bild: Rundning vid Anholmspricken. D34 Rabalder o Diva 35 en bit fram. Linjett 40 släppte vi om i lovart mycket snällt.. i en konstig plötslig nordlig vinpust.
Alla bilder: Erik Barkefors

Liten Resume´:
Spinnakersegling i princip hela Arkö Runt banan 30 sjömil hör definitivt inte till vanligheterna. Hyfsad start en bit ner i lä, vi såg att det var bättre vind i lovart men trångt så vi valde en bit ner trots sämre vind där. Det blev så där halvbra, men ok.
Sen riktigt seg svårseglad plattläns över Bråviken där vi höll oss fegt i mitten vet jag inte om det var var rätt men nordliga vindpustar kom o gick. Björn spanade efter vind o vi försökte lägga oss rätt. Vid Logen var de "piggaste" båtarna (Diva 35, x332, D34DD Rabalder, vi, X-99 och Dehler 33:orna lite bakom men väl samlade-se bild av Erik B). O inte blev det mer lättseglat se´n.. X332 drog iväg otroligt fint via nå´n egen vindpust vid Arkö-hålet där det som vanligt var gropigt. Snyggt jobbat av Henric & Co. X99 fick också luft under vingarna. Precis när vi rundade Arkö Lotsstation sida vid sida av 34 DD Rabalder så vred vinden 0 det blev plattläns IGEN!, och seglen på samma sätt som innan rundning? Den rundningen är alltså en 90gr sväng.. Magic?

Sen blev det ett antal gippar till Anholmspricken i konstig vind som kom i "pustar" och vi tappade tyvärr Rabalder 150 m och på slutet också en Diva 35 som hittade nå´n egen vind en bit ner i lä. X332:an som gjort "finska rycket" vid Arkö-hålet var inte mycket att göra åt. De vassa Dehler 33:orna som var uppe o nosade på oss tidigare tappade dock på oss. Gransegelmakaren Olle Tjernberg är annars alltid med o hugger med sin snabba Dehler 33 Vildvittra.

Efter rundningen av Anholmspricken blev det en kort bidevind i riktig skitvind i lä av Diva 35, Linjett 40, X102 och Rabalder, inte mycket att göra. Enda sträckan då det inte gick att föra spinnaker.. men kryssskotat det var det fa´n inte. Vi fick en riktigt bra lucka bakåt o vi gled sedan om Diva 35 i lä på den halvvind som blev kort.. upp med spinn IGEN? Nej, vi fortsatte med genuan en bit men vi tappade på Rabalder så vi blev tvungna att sätta. Jaha o precis som vi fått upp spinnaren o tuggar på i den lätta vinden, då ser vi att de som rundar Grässkären fortsätter segla spinnaker?? Vad i he..? Vi rundar Grässkären efter Rabalder men före Diva 35 och fortsätter vår resa österut.. Vi provar sedan med att ta ned spinnakern.. vi körde genua en knapp halvtimme men en av de två D33:orna börja ta in på oss. Inte bra Rabalder drar ifrån och även Diva 35 kommer ikapp oss och efter 30 min sätter vi spinnaren igen och vi har tyvärr tappat Divan och Rabalder har dragit ifrån ytterligare på denna branta spinnakerbog.

Väl i mål kan vi konstatera att x332 och D34DD Rabalder var knappt 5 minuter före och X99 ytterligare några minuter snabbare. Divan en minut före o inget att göra åt.

Jag lider verkligen med våra duktiga M30 seglare o övriga som inte hade spinnaker.. samt en del andra som inte riktigt har båt för sådant här... inte kul alls!
"Huvudnyckeln" förutom en okey båt o seglare på detta långsamma Arkö Runt 2010 var helt klart:
1. Spinnaker, helst en rejäl länsspinnare..
2. Mycket segel / kg båtvikt (Doris väger c:a 5 ton..inte superlätt kanske men ok)
3. Inte för högt SRS när det blir så här utdraget i tid (höglysare "need speed" kolla med Håkan i sin vassa Aspect 40...).
Anders Roman som är skitduktig slog oss med över 30 minuter.. och tom 20 minuter tillgodo på vinnaren X332:an i vår klass!
Senast 2009 var det bara 30 sekunder mellan Roman och oss!

Stort grattis till Anders andra totalseger med NF och också till Henrik Lundblad som vann stora SRS klassen med sin X332 Inga Grund. Nice work!

Bild: Toppbåtarna i stora SRS klassen som senare placerade sig på plats 1-7 "ligger" väl samlade vid Logen. Diva 35 först vid Logen(4), sedan X332(2), D34DD Rabalder(3), D34DD Doris(5), övriga båtar X99(1), D33(6) och D33(7) syns inte dom är straxt bakom oss. Slutplaceringen inom parentes, alla båtarna har nästan samma SRS:1,24-1,25.

Bild: Doris och systerbåten Rabalder länsar in i Gränsösundet. Nästa år hoppas jag vi ska kunna ha lika stort storsegel som Rabalder så vi iallafall inte kan skylla på det.. vi tycker inte om att Rabalder glider om oss sakta sakta sakta på lätta öppna bogar, det var precis samma på Watski2Star. Eller är det möjligen våran ratt som bromsar..;-))
StefanK5 kommentarer:

 1. Hej Stefan
  Mycket bra sammanfattning.
  Jo det var frustrerande segling ända tills det blev mer stabil vind efter Arkö.
  Jag bedömer att vi i stort set höll avståndet fram till Blomberg på X-99an som går bra i lätta vindar under denna del av seglingen, så där kan vi nog inte ha gjort så mycket annorlunda.
  X-332an gjorden en fin rundning och drog ifrån och är att gratulera.
  Hmm, Föreslår att du monterar bort ratten!
  Hade
  Rabalder
  Kjelle,

  SvaraRadera
 2. Kanske skulle prova med två rattar - det borde gå dubbelt så fort ;-)

  Första halvan av vår genuasegling efter Grässkären tog vi faktiskt på Rabalder som körde spinnare. Sen tappade vi en stund innan vi satte spinnare igen.

  Erik - fördäck på Doris

  SvaraRadera
 3. Stefan

  Tack för en bra sammanfattning av en minst sagt annorlunda segling. Läckert från vår sida var att "bara" vara 10 minuter efter Aspecten vid Anholmen och mer eller se den försvinna... Dom måste haft en stark hemlängtan.

  Mvh Henke

  SvaraRadera
 4. Vi har testat att skicka fram några gubbar framför masten på lätt läns. Fått för mig att vi får upp häcken lite, med minskad våt yta.
  Mvh
  Peter Safira

  SvaraRadera
 5. Peter, vi trimmar nog upp aktern i riktigt lätt men marginalerna är små. Detta var faktiskt tredje kappseglingen med Doris som vi använde spinnakern.. Det var urpremiär med spinn på Doris i Arkö-Runt 2009. Annars mest cruising med dacrongrejor. Jämfört med Rabalder så har dom kört rätt hårt sedan 2006,och det är jäkligt bra att ha Kjelle som referens.. dom har racing-kolsegel ordning på båten seglar mycket skärpt. Vår "Dehler standardstor" är på 33,5 kvm istället för 35,5 och dessutom har den töjt sig till följd av överbelastning så den ser riktigt knepig ut. Blåser det lite ser formen betydligt bättre ut. Vi får se till 2011 hur det blir med storsegel. Vår tur att ta revansch på Kjelle & Co. på Arkö-Runt nästa gång.
  När det gäller X332 t.ex. Watski2Star så har det varit just på lätt läns som de känts svårslagna i och med 1% lägre SRS. Dehler 34DD/JV väger mer, har lägre rigg och är en ½ meter längre i VL som bara är nackdel när det går sakta. När det gäller vikten så har de inmätta/vägda D34DD/JV legat på c:a 4900kg.
  StefanK

  SvaraRadera