Sidvisningar förra veckan

söndag 30 maj 2010

Watski 2 Star 2010 - KRASH på länsen i 14 knop...


Tyvärr så fick Bosse o jag bara njuta i 40 av av den 75 sjömil långa länsen till Oxelösund. Vilken häftig känsla att i långa bitar i stadigt 9-12 knop o en topp på 13,9.
Vår nya spinn-kolfiberbom gick tyvärr tvärt av efter en broach (klant av MIG) då bommen for bakåt o träffade lovartvantet, spinnaren åkte in i förtriangeln, det var svart o ösregn o säkert 13 m/s. Det lät som om man krossat en glasflaska o det flög kolfiberbitar över däck o sittbrunn. Se´n var det bara att samla ihop röran, dumpa spinnaker o strumpan i förpiken. Nu var det fock o stor som gällde, vi hade inte ens någon spirbom. INTE kul!

Det som tidigare var "skräckblanad förtjusning" byttes snabbt till frustration, vi hade ju gått jäkligt bra hela vägen.

En annan konstig sak som hände efter c:a 30 sjömil vara att spinnbomfästet på masten lossnade (bild), och orsakade en jäkligt trasslig timglassituation där spinnaren sedan rullade sig "17 varv" runt förstaget. Jag fattar fortfarande inte varför fästet lämnade skenen. Plastskenorna till travaren var iallafall borta o vi band fast fästet hjälpligt med North band runt masten. Vidare utredning hur fa´n detta kunde hända.

Summan av årets W2SB är dock positiv trots allt, vi låg tot 19 och 3 i klassen i Oskarshamn. Plattlänsen till Oxelösund med fock i en j-a massa sjömil är bara att glömma. Vi ramlade ner till totalt 35 o 8 i klassen. Dom andra Dehlerbåtarna gjorde jäkligt bra ifrån sig. D 33 Dagmar totaltvåa, D29 Funny totaltrea och Kjelle i Rabalder D34DD totalsexa är ju riktigt jäkla bra.
RUT med D36 kom 15 och Englund med sin 34:a Dehlta kom 16, D36 Dehluxe kom också in bra på plac. 19. Alltså 6 Dehler bland dom 20 bästa är inte helt dåligt!
Jättegrattis från DORIS, snyggt jobbat, Dagmar var totaletta i Oskarshamn, men det kom en Finngulf 33 (Grattis!!) o knep totalen på den 75 M långa länsresan till Oxle.
StefanK
10 kommentarer:

 1. Du får ta ett allvarligt snack med ordinarie fördäckare ;-)

  Tittade på Serendips bom o dubbla gajar för dipgipp. Vi får ta en debriefing någon kväll!

  SvaraRadera
 2. Hmm, det där får man kanske göra nåt år, verkar riktigt kul. Men, det verkar inte direkt vara en vilokur...

  /Hans, Bismarck

  SvaraRadera
 3. Hej Stefan, mycket trist med bommen, shit happens och jag hade tur att vi inte åkte på nåt allvarligt. Vårt stora bekymmer är gippar i vågor (finns inte i mälaren) så där åkte vi på en handfull spinnakersnurr och diverse annat. Lärorikt race och vi är såklart helnöjda med totalen. Jag ska försöka tota ihop en längre analys av vår seglats. Ska bara vakna först. /Marcus - Dagmar

  SvaraRadera
 4. Tråkigt när grejer går sönder. På lite längre race och i hårdare vindar så brukar vi sätta nedhal - som en extra försäkring. Då fixeras bommen bättre. Totalen förresten, blir den intressant när man startar olika tider?

  SvaraRadera
 5. Hans!
  Jah har gått ner 2 kg... ont överallt men det känns ändå jäkligt bra, lite förvånad att jag var så pigg hela tiden trots kanske 2 timmar riktig sömn(pitstop)på 2 ½ dygn :-)
  Marcus! Jag är klart impad över ert race, tydligt att Mälarseglare klarar sjö också.
  Peter! Jag måste fixa ett smart nedhal på nå´t sätt, detta var andra gången som bommen åkte bakåt o drog med sig spinnaren in i förtriangeln.. Den här j-a malören kostar kanske 10 tusen.. :-(
  Det som är lite synd med W2S är att man inte kan ha "omstart" inför varje ny etapp. Då hade det blivit mer tight kamp. Detta är dock säkert svårt att arrangera. Nu har ju alla en egen starttid o man startar ensam o har dålig koll på startgruppen, ledaren drar iväg 20 minuter före o andra uppåt en timme efter (i bästa fall :-).
  StefanK

  SvaraRadera
 6. ta bort den där fåniga funktionen att kunna hissa öglan upp och ner med tamp och låsa i råtta på masten. sätt dit en ögla som har låsning direkt i varje hål i skenan.
  det finns dessutom bättre prylar att köpa en den med plastglidskenor som pajade för dig.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Hej ANONYM! Jo håller med, men det är inte den fåniga funktionen att kunna hissa öglan upp o ner som är problemet. Det funkar ju faktiskt, jag antar att det är tänkt för dip-gipp av bommen. Dehler har levererat allt så här och allt är std. Selden. Dehler 34DD Rabalder har råkat ut för samma sak förra året så det är nog nå´t Selden-strul. Selden skulle svara i morr´n sa dom.
  Vi får se, jag är fortfarande undrande över hur något som ser mycket stabilt ut plötsligt lossnar.
  Prylarna liksom båten i övrigt är ju inte direkt slitna & gamla...
  //StefanK

  SvaraRadera
 9. Det finns en kraftigare skena med kullagrad travare. Se sid 144 i Seldéns katalog:
  http://www.seldenmast.com/ebrochures/ENG/index.cfm

  SvaraRadera
 10. Hans Helgesson01 juni, 2010 15:55

  Kommentar till ert problem med spinnbomstravaren - kompisen som också har en Dehler 34 råkade ut för exakt samma sak inför förra årets Tjörn Runt.
  För klent specad utrustning...?

  SvaraRadera