Sidvisningar förra veckan

tisdag 4 maj 2010

Teakvård med tyska "Golden Teak"

Martinssons Båtbyggeri säljer denna tyska teakimpregnering. Det är absolut inte någon teakolja. Ingemar Martinsson säger att teakolja inte lämpar sig för teak utomhus. Oljan "ruttnar" o missfärgar träet. Ingemar kan båtar och trä, jag har ingen anledning att inte lita på en kunnig person.
Jag har iallafall inte använt något som är bättre än Golden Teak. Har använt detta på vår tidigare Contrast också o det innebär 10 års bruk..
Om man nu har "ful" teak som man vill behandla så måste man göra den ren först. Att göra ren en ful teakyta är enkelt om man använder Snappy teak cleaner (fernissad/lackad teak måste förståss slipas...). Snappy behandlingen är rätt tuff, "skiten" bara rinner av och man får vara försiktig med borsten. Dessutom måste man skydda aluminiumdelar som kan ta skada av oxalsyra. Det finns också ett speciellt fett för detta. Det går ofta att skölja med vatten om någon skotskena ligger i farozonen..
Teaken blir som ny med Snappy. Sedan måste teaken torka.
Lätt putsning med 80-papper o se´n pensla på med Golden Teak.
..nå´n har tydligen satt en dammig fot på bb toften.. :-(

Det enda som krävs i underhåll är att man på våren putsar av teaken lätt med en klots o 80-papper o lägger på Golden Teak med en moddlar-pensel. Sedan gör man om detta på sensommaren.
Det handlar om tidsmässigt 30 minuter 2 ggr/år att hålla teaken "som ny".
StefanK

Länk till Martinssons Båtbyggeri: www.martinssons-batbyggeri.com
(P.s jag finns inte på Martinssons lönelista..)

2 kommentarer:

 1. Hej, jag har precis köpt en Dehler 35a och lurar på hur teaken skall bevaras på bästa sätt.

  Får man fråga vad din erfarenhet är om Golden Teak sedan 2010?

  häls, jörgen

  SvaraRadera
 2. Hej, har just lagt in en ny bild(nytt inlägg)på sittbrunnsteaken.
  Jag har använt Golden Teak i över 10 år, tidigare på vår Contrast 33. Golden Teak är en kanonprodukt, teaken behåller också sin matta halkfria yta. GT är ingen olja, utan en sorts teakinpregnering.
  Har man en grå&trist teak så måste man tvätta/borsta först med Snappy + vatten så träet blir trärent. Snappy är mycket effektivt, bättre än slipning.
  Sedan är det bara att matta ner lätt 2 ggr/år o pensla på Golden Teak som då suger in i träet. Det tar 30 minuter att göra detta i min sittbrunn. Teaken blir så himla snygg så många tror att det är "fejk-teak"... :-)
  Stefan

  SvaraRadera