Sidvisningar förra veckan

lördag 3 januari 2009

Så här jävligt kan det vara..!


Naturligtvis skulle vi segla över den 3 metersgrynnan som Therese såg på plottern (Raymarine 435 + Navionics GoldXL - Nedre bilden ). Att uppgrundningen i själva verket var 1 meter istället blev ju liksom "surprise".
Jämför dom båda sjökorten. Nya Navionics den undre bilden och SjöV papperskort anno 1995 den övre.
Vad säger man om sådant?
//Stefan

6 kommentarer:

 1. Jag ser ingen egentlig skillnad mellan korten. Du få skilja mellan siffror som står innaför en djupkurva och på en djupkurva. När det som i detta fall står en 3a på djupkurvan tolkar jag detta som att det innaför djupkurvan är ett odefineierat djup mellan noll och tre meter.

  SvaraRadera
 2. Hej, Navionicskorten och andra vektoriserade är gjorda med SjöV:s sjökort som utgångspunkt. Bättre än så kan dom inte vara. (Endast Hydrographica har gjort egna sjömätningar och dom är bättre). Djupsiffran 1 saknas i Navionics kortet men finns med i t.e.x Blue Chart. 3 meterskurvan är ok i båda korten, men sifran 1 är missad i Navionics kortet.
  Nästa utgåva av Navionics så kommer 1:an att finnas med.

  SvaraRadera
 3. Litar (ännu) inte på elektroniska kort även om jag har både och.....tycker ö h t att jag har svårt att växla mellan papperskort och plotter då det inte stämmer med färger, konturer etc. Kul med bloggen förresten...

  SvaraRadera
 4. Petno,
  De flesta plotter har olika visningslägen (dag, natt, detalj, översikt osv). Prova att byta och sen om du lättare accepterar bilden. Har själv lite svårt för plotter för om man skalar upp så man ser detaljer så mister man översikten. Fungerar bra i områden där jag hittar hyfsat men skulle vara jobbigt där jag inte vet vilka öar jag ska in mellan...
  Det finns fog för din skepsis. Vi har hittat minst fem felaktigheter i Navionics Gold XL och jag skulle gissa att det går att hitta betydligt fler. Tillverkaren säljer sjökorten som "navigeringshjälpmedel" och tar inget ansvar. Undrar om det skulle hålla i rätten - att ta bra betalt för en produkt som man inte får använda ;-)

  SvaraRadera
 5. Hur tänker du nu?
  Understa bilden visar att det finns ett område som har vattendjup mindre än 3 meter. Vilket djup förväntade du dig inom detta område? 2,9? 2,8? 2,0? Oavsett vilket djup annat än exakt 3,0 för hela området skulle ju enligt ditt resonemang kräva en djupsiffra inom området....

  Jämför när du seglar in mot land och passerar 10, 6 och till slut 3-meters kurvan. Väl innaför 3-meteskurvan kan det smälla närsomhelst utan att det är fel i kortet!

  //Niklas S

  SvaraRadera
 6. Hej, Niklas det är helt rätt 3 markerar det blåa området som är grundare än 3 meter vilket man i efterhand i lugn o ro kan konstatera.
  Problemet är att Navionics av någon anledning inte har publicerat 1 meter som på SjöV:s kort. Hade vi haft SjöV:s kort i plottern så hade vi inte gått nära uppgrundningen. Båten går 1,90 och vi gick heller inte rakt över grynnan, det blev bara en smäll/studs.
  3:an hade inte behövt finnas alls eftersom den blå färgen säger precis samma sak. Det är lätt att bli lurad, speciellt i en Dehler 34DD som är så himla snabb...

  SvaraRadera