Sidvisningar förra veckan

söndag 1 september 2013

Jätte GRATTIS till Jimmy Hellberg som vann Hyundai Cup i sin unika Pacman (f.d. Raven). Snyggt jobbat!

Jimmy var helt klart en värdig vinnare i Hyundai Cup. Hatten av, från hela besättningen på Doris.
Fantastikt att ha en så engagerad o skicklig seglare inom SSF:s SRS kommitte.
Nu kommer dagens Hyundai-Quiz från Doris insats i tävlingen..:
Hur kan man länsa i 1 knop med fylld spinnaker i 9 m/s? Liten seglingsrapport från Doris kommer. Kan väl avslöja redan nu att tre faktorer blev ödesdigra *)  + en arrangörsmiss.. :-(

*) vi hade i alla fall c:a 115 båtar bakom oss.. ;-)

Pro-Starens tracking i Hyuindai Cup 2013.. banan kanske kunde vara lite enklare? 
Liten resume:
Lite för mycket schabbel på Doris när vi for kors&tvärs på Mysingen, o det värsta var nog en felskotad o för bukig G1. Minst 10 cm fel på skenan.
Det får jag ta på mig, klart okoncentrerat. Mekk o ändrade trim-markeringar i vintras gjorde att båten blev stum på kryssen o den normala kryssfarten på 6.5-6.8 knop i 7-8 m/s bara blev c:a 6,2-6,3. Att jag inte insåg detta förrän efteråt retar mig massor.. shit!
Vi tappade också bort ett stort västvrid på långa kryssen söderut vilket innebar lång helkass halvvind till södra kryssmärket.
Sedan släppte "någon" av misstag spinfallet inför rundningen av Örngrund o farten sjönk från 9 knop till 2 då hela spinnakern plötsligt befann sig i sjön istället för på däck. Vi tappade massor men redde upp situationen jättebra o framförallt Gran-spinnakern höll ihop. Otroligt med tanke på det rejäla tvärstoppet som jag hittills aldrig varit med om. 332 Extacy gick om oss precis då vi trålade o det måste ha sett kul ut.. :-)
Vi körde hyfsat bra ändå o det var trångt på målrakan, vi gick i mål samtidigt som Dehler 29 Funny och c:a 15 min efter vinnande Jimmy Hellberg i sin Pac-Man. Att lyfta oss minst 20 placeringar med lite mindre strul kändes definitivt inom räckhåll.

Stort tack till besättningen för storjobb: Contrast-Bosse, D33-Björn, Atlantic-Uffe och Arcona Janne.

Detta var debuten i HC för oss, jag hittar kass på Mysingen o jag stördes av att inför i stort sett varje rundning inte ha koll på vart vi skulle. Måste verkligen en skärgårdsbana vara så "kors & tvärs", det innebär massor av svårhittade rundningar och där situationer förståss uppkommer med andra båtar. Känns inte så "familjavänligt" direkt med massa gap & skrik som säkert skrämmer bort folk som inte är så vana vid vare sig tighta rundningar och ideliga spinn-upp och ned.
Här bör nog NHSS fundera lite mer, skulle jag tro. Det här med att runda en ö eller två är nog inte så tokigt koncept om man vill öka det "folkliga" inslaget i denna partysegling, där jag tror att bilen drar till sig många klart "taggade" besättningar.
Stefan K  

3 kommentarer:

 1. Måste ställa en följdfråga innan jag svarar: Vad var spinnakern fylld med?

  SvaraRadera
 2. Erik den var fylld med sjövatten. Ska aldrig hända mer.
  Doris undrade förresten var fördäckarn hade tagit vägen?
  Stefan K

  SvaraRadera
 3. Fördäckaren skulle varit i Uppsala och flyttat sonen men var istället däckad hemma med yrsel orsakad av virus på balansorganet eller eventuellt borrelia...

  SvaraRadera