Sidvisningar förra veckan

torsdag 27 augusti 2015

Ännu mer gött väder på Arkö Runt 2015, tredje året ensiffrigt för Doris


Resultat: Tryck här!
Arkö Runt 2015      

Lite plock med båten i Kjells fina gästhamn intill restaurant Sailor.
Kortbyxväder inte vanligt på Arkö Runt.. :-) 

1:a över startlinjen i vår start med 15 "storbåtar". Bosses pimpade Dynamic 35 och Fanny Too rundade Klashällans boj precis före oss. Funny Too kom för ofri bog vid bojen men vi var hyggliga, vinkade åt Anders o föll av några grader. Vi har nu en sån "hygglig" upp på Mathson nästa gång vi kommer för ofri får vi väl hoppas?
Sedan var det krysskotat BB bog hela vägen över Bråviken. Vinden var lite väl tunn för Doris, så jag försökte jobba mer på VMG istället för maxhöjd.     

Farligt nära!
Björn tog en skärmdump när vi passerade Klasgrunden. Runda ringarna är positionen i Björns iPhone, och han satt på BB reling 1,5 meter från CL o det syns faktiskt på bilden.. Det var 15 cm lågvatten o därmed 1,85 djupt. Doris går minst 1,9 med alla ombord. Hursomhelst jag hade aldrig under 3 m på lodet. Dynamic 35 Existens ligger nu först o sedan Funny Too och First 45:an.  

Tyvärr så vred det emot vid en rödprick innan Logen, och vi blev tvungna att göra ett kort SB slag för att inte köra på grund.. Linjett 40, Exstacy o Funny Too tappade vi på i och med detta, samtidigt som Inga G kom betydligt närmare än "bekvämt".
På bilden har vi precis gått förbi Viboskären och Inga G syns bakom oss. Linjett 40 var nu bakom oss och hade gått på grund intill Logen. Riktigt trist för Ubbe Lagerström, vi låg precis bakom då det hände. Så här i efterhand har jag förstått att det gick bra för både besättning o båt.

Intill Lundahålet hade vi lite fight med Inga G. X-332 är klart vassa på lätt kryss, men vi lyckades blya lite o ett snabbt SB snabbt i "Djävulshålet", och rycka en del metrar där. X-332:or o D34DD är klart jämna i speed, det är rätt kul o tampas så här. Vi kanske skulle ut lite mer o köra lite båttrim tillsammans med Lundblad? Tror det vore Win-Win.   

Marginalerna i Djävulshålet var inte jättestora men jag tyckte ändå att vi hade hyfsad koll där..

Sedan länsen i Arkösund gick fint o vi gippade säkert 8-9 gånger. Straxt innan Anholmspricken lyckas vi fastna i ett märkligt vindhål, vilket innebar att vi plötsligt hamnade bakom en klunga av båtar som vi tidigare seglat om.. Nu fick vi segla om klungan i lä straxt innan rundningen.. :-/
Vi hade nog Funny Too tidsmässigt innan stoppet vid Anholmen, men nu rann hon iväg från oss. Exstacy mäter lite lägre än både oss Funny Too och Inga G. Exstacy var det inget att göra åt, dom med Johan Pettersson som rorsman hade seglat helskärpt hela vägen.

Efter Anholmspricken o Grässkären blev det först en öppen halvvind o sedan en mer tight sådan på väg till Klashällan, då spinnaren åkte upp. 

Henrik Lundblads Pia tog ett fint målfoto på oss. Tack för det!
Vi blev 5:e snabbaste båt runt banan och även en 5:e plats totalt. I startgruppen "storbåtarna" blev det brons, vilket vi får vara jättenöjda med. Dessutom en hedrande 1:a plats bland f.d. Arkö-Runtvinnare.
Tack till Bosse, Björn, Janne för som vanligt bra teamwork o skittrevligt ombord.

Normala fördäckaren Erik körde ju egen Maxi 777 "Singelhanded" i år och placerade sig helt OK mitt i fältet trots att han också missade mållinjen (???) o tappade massa tid.  

Hmmm..Bättre resultatlista med alla 48 båtar finns via länken högst upp..
Stort grattis till Johan Pettersson i Exstacy för väl genomförd segling.
Kul också att 2:an o 3:an totalt kom från de tidiga startgrupperna, vilket rimligen innebar att vinden var klart stabil för alla.
Min klubb NySS vann också åter vandringspriset som bästa klubb. 5 av de 10 bästa båtarna kommer från NySS. Kul o kunna bidra till det. 


5 kommentarer:

 1. Extra kul att läsa om Doris segling eftersom jag inte var ombord i år. Jag seglade i första start 1,5 timme före er och vi hade en tunn kryss ut till Klashällan. Sen stabiliserades vinden lite över Bråviken där jag sneddade genom Klasgrunden och hade aningen utsläpp hela vägen. Inga problem med höjden till röda pricken. Vid Logen smet far och dotter Kowallec förbi eftersom de tordes gå närmare. Kryssen efter Viboskär var lite jobbig att hinna få över genuan solo. Tack vare den lätta vinden kunde jag köra den berömda J/24-modellen och använde bara winschhandtaget några gånger. Gennakern åkte upp på rakan före Lotsstationen och efter ett 15-tal gippar åkte den ner strax före Anholmspricken. Där hade ena Fenixen lyckats ta sig förbi mig och jag fick gå akter om den. Vid Skäret fann jag, till min förvåning, att jag låg några båtlängder före den vilket jag lyckades hålla hela vägen till Klashällan. Där åkte gennakern upp igen efter att jag släppt om Tango på innerspår. Några gippar på vägen in men sen kom hjärnsläppet. Jag hade läst seglingsbeskrivningen men siktade på OXSS båt som låg 50 meter längre ut och missade mållinjen. Hörde ingen signal och förstod direkt avför FunnyToo och Hambo gippar direkt framför mig. Ned med genanser, sväng runt, upp med genua och i mål precis efter eXtasy. Jag tappade ganska precis 2,5 minut vilket innebar en placering i totallistan men ingen förändring i klassen.
  Jag pratade med Ove S från OXSS igår och nästa år blir det möjligt att köra på SRSs. I år hade det inneburit fyra placeringar upp på totallistan och en placering upp i klassen för mig-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, lite "utsläpp" över Bråviken var definitivt aktuellt för någon båt i sista startgruppen i alla fall. Det måste nog ha varit mer ostlig vind tidigare då. Det var nog första o sista gången du missade målsnöret... :-)

   Radera
 2. ps. Blev lite förvirrad av sjökortsbilden men såg sedan nordpilen...

  SvaraRadera
 3. Hultgren sitter o navigerar på iPhone som om vi sprang orientering i skogen.. ?Fullständigt obegripligt... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom ni tog er runt så fungerade det tydligen. Själv skippade jag navigationen och körde på gamla meriter ;-)

   Radera