Sidvisningar förra veckan

tisdag 2 juni 2015

Resume av Doris Seapilot2Star 2015

Dehlerbryggan i Oxelösund, hade märkt upp alla 10 platser med båtnamn.
Ser ut som om alla 6 båtar har ungefär samma mastlut.Lite kul med en hel rad J/V Dehlers. 4 st 34DD, 2 st 32:or.
Bosse Bäversjö på Båtvetket hade fixat förstagsflaggor.

32:orna Spirit o Trixie. Tyvärr så anslöt aldrig Dagmar, Agile, Citrus och Anna, trots att jag bokat plats åt dom.. ;-/
Vi gör en skitbra start "som vanligt".. Mithril i lovart om oss och Finngulf Dolce Vita en bit ner i lä startade också bra. Doris hursomhelst etta iväg i "dödens grupp" som nå´n kallade den. Vi gjorde ett "safe-slag" för att inte hamna för nära Beten, vilket gjorde att vi tappade lite på framförallt Funny too, Dagmar och Mithril. När vi rundat Grässkären så hade startgruppen delats något o vi låg i en grupp med Dagmar, Mithril, Funny too och Dolce Vita. Halvvind c:a 7-8 m/s.
Tre båtar framför oss när vi närmar oss rundning vid N.Kränkan. Lite märkligt vi hade D33 Dagmar framför oss precis likadant 2014? G2 ligger förberedd på fördäck, dumt nog kan man säga så här i efterhand..


Erik B. var ute med sin Maxi 777 o fotade

Innan N. Kränkan så byter vi från G1 till G2 då vinden ökat stadigt. Vi rundar bojen strax bakom Dolce Vita och det är klart stökigt för oss i sjön som byggt upp. Vi tar ett rev o i samband med detta så upptäcker Björn att G1 har åkt i sjön.. kryssfarten ligger nu på c:a 4 knop!!! o vi sliter ett bra tag innan vi lyckas få upp genuan på fördäck och sedan ner i ruffen. Inge bra start på en kryss. Båtarna bakom oss har nu kommit ikapp o toppgruppen är en bra bit före.
G2 sitter nu och jag konstaterar att den är rätt bukig (tror jag??) o vi har svårt att nå målfarten. En hel del mekk med skotvagnsflyttning bakåt innan det känns någotsånär. Lite för lite segel uppe blev det nog..? Fortsättningen mot Visby innebar att hålla maxhöjd o fart. Vinden var uppe på drygt 10 m/s några gånger. Vi konstaterade dock att dom andra tre 34DD körde med G1 vilket tydligen gick lite fortare i den gropiga sjön. 

Pölsemannen Björn o jag käkar kall rödpölser i månskenet.
Vår North G1 i kevlar är inte optimal att segla i 10 m/s med så vårt val att byta var kanske rätt på nå´t sätt, men vinden dalade sedan när vi kommit halvvägs o G1 hade helt klart varit snabbare i den skiftande vinden. När vi närmade oss Gotland så blev vi helt enkelt tvungna att ta upp den sjödränkta G1 ur ruffen igen. Vi går nu hela tiden för SB bog mot Gotland o vi passerar D33 Dagmar med några hundra meter när vi närmar oss ön. Genuabytet till G1 förutsätter BB bog så vi slår ut till havs i den jobbiga sjön o vinden har nu dojjat till c:a 3-4 m/s. Bytet går sådär, vi är rätt trötta o "charlie" styr i klafs-sjön 3 knop... Genuaskotet lägger sig olyckligtvis om Harkenråttan till SB genuaskotvagn. Harkenråttan pallar inte med trycket i den viker ner sig på nåt sätt. Den funkar som tur är ändå.. Lycksdes också ramla handlöst i sittbrunn, men allt gick bra förutom att jag tog tag i ratten. Senare ska det visa sig att autopilotens drivmotor inte alls gillade denna hantering. När vi sedan slår till SB för att fortsätta in mot Gotland så inser vi att vi aldrig skulle ha slagit ut på BB bog. Dagmar som vi passerat nyligen är jättelångt före och inne vid land har båtarna bra fart, vi kan knappt styra båten så sakta går det.
Det kommer lite vind sedan till oss också sedan, men Dagmar gick i mål en halvtimme före oss vilket kändes j-a onödigt när vi var så pass nära mål. Inte lätt att köra in en halvtimme när det finns vind..shit!
Vi skulle naturligtvis heller inte ha bytt o trasslat med G2 som vi gjorde. Lätt o vara efterklok förstås. En stabilare G1 i kol hade gjort stor skillnad, den kunde vi har kört med hela vägen till Visby. Klar underprestation kände både Björn o jag, vi kan förstås bättre. Väl i hamn blev det middag o en god nattsömn, vi skulle inte starta förrän vid 9 tiden på morgonen.            
Skön sömn i Wisby.

Sträcka två Visby-Oskarshamn började rätt schysst med en bra start tillsammans med Dolce Vita, som gick i lä om oss något före. Klart lätt vind inne bakom Visby pirarna men det funkade. Väl ute på havet i 5-6 m/s skulle jag starta autopiloten med kurs mot Ölands N. Det funkade däremot inte. Mot.Stall stod det på displayen. Motorenheten lät som en gammaldags kaffekvarn. Det vara bara att glömma vår automatstyrning som annars har fungerat kanon i alla år. Den pajade helt klart när jag ramlade i sittbrunn osv under gårdagen.
Bilden är tagen straxt innan vi rundar Ölans norra udde. Funny Too som mäter lite högre hade knaprat in lite på oss och vinden hade lättat betydligt, detta blev vindstopp nr 2, men vinden kom igång igen hyfsat snabbt. Dolce Vita höll på o mekkade med en gennaker et tag  men det gav nog inte så mycket..?
Efter rundningen av Ölands norra så blev det en jättelång kryss i Kalmarsund o vinden som vridit åt väst blev klart frisk c:a 6-8 m/s. Tyckte inte att vi fick den där riktiga normala farten i båten men bra höjd dock. Nu är det ju VMG som räknas o inte höjd... Vi borde nog ha seglat ännu närmare land än vi gjorde, Rabalder gick betydligt längre in mot fastlandet o gick om oss massor.. :-( Vi kom in sent på kvällen i Oskarshamn några minuter senare i mål än Dehler 34DD Anna. Mörkt var det men Björn o jag fick i alla fall i oss lite fiskgratäng sent omsider. Inte helt nöjda idag heller. Underprestation. 


Etapp 3 från Oskarshamn-Oxelösund fick en märklig start. Min radiokontrollerade armands nörd-klocka la av på kvällen då jag dumt nog tryckte på "light" på kvällen.. På morgonen surfade jag fram "Rätt tid" på Internet o det stod perfekt rätt tid på min Ipad. Trodde vi?
Av någon outgrundlig anledning så hängde sig tiden, fast sekunderna rullade på så att det såg helt OK ut. 2 minuter o 30 sekunder innan start ser vi resten av gänget sätta sina spinnakers o dra iväg???? Vad i he? Fattar fortfarande inte detta.
Upp med spinnaren o sist iväg :-(
Seglingen till Blå Ljungfrun blev dock en seg historia, först lätt läns o sedan vindstopp sedan lite vid från söder o stopp igen.. detta var vind stopp nr 3, hursomhelst vi rundade Blå Ljungfrun precis före Burten o Ylva i Vojaganta och vinden hade nu stabiliserat sig på c:a 180 grader. Allt flöt på jäkligt bra nu och efter några timmar så var vi ifatt alla i vår startgrupp utom Funny Too. Hon har en 10 kvm större spinnaker än Doris som säkert drog fint nu.
I höjd med Västervik så börjar vinden dojja betänkligt.    
Glada miner trots allt..
Rätt som det var så blev det stopp (nr 4). Ett rejält stopp, vi hade just passerat Dagmar o X332 Ectasy på länsen och läget kändes inte bekvämt alls. Vi rev spinnakern o det blev superlätt kryss. Dagmar gick lite fortare i den superlätta vinden som började komma, hon gick om oss o Extacy tror jag slog ut till havs lite, dom gick ett annat spår. Vi hade bestämt oss för att segla på rhumbline o inte dra ut på nå´n kant. Viss oro för att den annalkande västliga vinden som ju skulle komma dock.

Fortsatt glada miner, spinnaren uppe igen i Dagmar ligger några hundra meter fram o "guppar" som vi.

Svag västlig vind blev det ända fram till Gustav Dalen, riktigt brant på slutet, båtar som gått mer västerut fick väst vinden tidigare o inte lika brant körning. 


Båten rullade på fint till Dalen o det var fantastiskt vackert i kvällssolen. 
Resten efter Dalen blev en kryss i 6-7 m/s o vi gick klart bra. Liten miss sista slaget vid Grässkären då vi tappade några hundra meter o 4-5 båtar i ett vindskift. 
Målgången blev inte spikrak heller då vinden dojjade nästan helt c:a 300 meter från mål. 
Etapp 3 nådde vi totalt top 20 precis, men sträckorna 1 o 2 blev klar underprestation, vilket medförde att vi kom 32:a totalt. Kanske inte så dåligt ändå, 2Star seglare håller hög klass på såväl båtar som erfarna besättningar o det var c:a 60 båtar efter oss ändå.. ;-)
Synd att X332 Inga G gjorde tvärtemot det vi gjorde o schabblade bort sin ensiffriga totalplacering på grund av en dålig sista etapp 3. Henke o Magnus låg faktiskt total 3:a ett tag genom riktigt bra etapp 1 och 2. 
Än en gång stort GRATTIS till Mathson&Svensson i D34DD Funny too som kom total 2:a, bara att lyfta på hatten för dessa två mycket rutinerade havsseglare.     Inga kommentarer:

Skicka en kommentar