Sidvisningar förra veckan

fredag 3 augusti 2012

Finjustering av riggen inför höstens seglingar

Erik B som numera är proffs på Janneu/Beneteu riggningar var som vanligt hygglig och hjälpte till med lite fine-tune. Doris D2:or har inte rörts sedan Challe i Västerås drog dom våren 2007... Jag har tyckt att justeringen varit rätt OK men att styrbords D2 har varit lite slackare o vibrerat mer vid motorgång. När vi sträckte up riggen i våras så såg det inte 100 ut men vi orkade inte göra någon finjust just då, vi skulle ju låta Doris ligga standby till förmån för W2SB med Arconan Xena.
Nu blev riggen iallafall spikrak i sidled och båda D2 lika hårt spända, i övrigt så är riggen samma 23% av brottlasten på toppvanten o 4-5 cm prebend i maströret.
Tack Erik för assistans med all winschning. Samtidigt passade vi på att sätta dit ett par Rutgersen skyddsrullar vid övre spridarnockarna. BB spridarnock hade faktiskt nött igenom den skyddande märkduken på storen lite. Också åtgärdat.
Stefan K

3 kommentarer:

 1. Det är nyttigt med en vertikal resa lite då och då!

  SvaraRadera
 2. Angående riggtrimm. Vi släpper alltid på våra D2 för justering inför varje säsong. Spänner riggen nerifrån och upp TV, D1, D2 i den ordningen. Gjorde tvärtom ett år fick då ojämn spänning i TV från spridaren och uppåt. Då TV skarvas vid spridarna så blir det den effekten. Sparcraftrigg, vet ej hur det är på Seldén.
  Hälsningar
  Safira

  SvaraRadera
 3. Hej Peter, vi har faktiskt fått riggen helt rak utan att röra D2:orna tidigare, nu vet jag inte vad som hände riktigt. Hade nog lite för bråttom kanske.
  Annars så gör vi precis som du, TV-D1 osv. Toppvanten är gaffellänkade från undre spridaren och uppåt diam 7mm. Diam 8mm allt under de nedre spridarna och D2 i 5mm. Allt i Dy-form. Helt i Dehlers standardutförande.
  Stefan K

  SvaraRadera