Sidvisningar förra veckan

söndag 26 augusti 2012

ARKÖ Runt 2012 Jubileumsregatta blev "Totalpaj"

Arkö Runtbanan är 30 sjömil. - Vi hade en snitthastighet runt banan på 4,2 knop (inräknat en lätt kryss hela vägen från Oxle till Arkö Sydspets 11 sjömil). - Vi hade bara 4 båtar av de 62 startande framför oss i mål trots att vi gick iväg i sista startgrupp. - Det var vind hela da´n (trots lite sedvanlig"skogslä" vid Arkö-Gränsö). 2-3m/s sedan ökande 6m/s kl. 17.00 precis som utlovats av SMHI.
Vi missade trots 4,2 knop maxtiden för målgång med 10 minuter. Vassa X-332:an framför oss missade med c:a 3 minuter.

Endast en båt (First 45 med SRS på 1.434) klarade deadline kl 18.00 och vann hela jubileumsseglingen, den segrande First 45 skulle vi ha slagit med 45 minuter på beräknad tid... :-) Självklart kan inte gubbarna på First 45 påverka detta, dom gjorde precis det dom skulle, "körde ända in i kaklet" i en skitfin båt. Men kul är detta ju inte för nå´n.

Det var en liten "tätklunga" på några som stycken gick i mål precis straxt efter 18.00. Sedan var det långt bort till övriga. Totaletta borde ha varit X-332 Johan Pettersson från Linköping och vi på en 2:e plats (måltid 18.10.11) och Inferno 29 på 3:e plats.

Om inte nu OM hade funnits alltså. Nu räknas inte någon av de c:a 200 seglarna i de 61 kämpande båtar in alls, p.g.a. en helt omöjligt upplägg med de förutsättningar som alla visste om redan på morgonen. Vinden kan vi inte skylla på, den höll sig precis som utlovats.

Det blev inte mindre orimligt när starterna sköts upp ½timme på f.m.
18.00 som deadline stod ju fast i seglingsföreskrifterna utan möjlighet till ändring. OXSS bör nog ta sig en funderare. Seglingen var egentligen dödsdömd redan från start.
Seglar man i snittfart 4,2 knop i 30 sjömil så måste man klara en maxtid, annars är det är helt orimligt.

Starten innan vår 11.45 har just gått. Vinden ligger på syd c:a 2-3m/s.
Kryssen upp till Arkö sydspets gick Doris riktigt fint, bra fart o höjd. Vi seglade konservativt nära rhumbline i den lätta sydvinden och vi försökte slå på skiften. Speed låg på c:a 4-6 knop o det var hyfsat tryck i seglen. Bortsett från den stora First 45 så var det bara X-332 Johan Petterson som låg före (c:a 100m) i vår startgrupp vid Arkö rundningen (se bilden på "inofficielle Totalettan 2012"). O redan då vid Arkö så var det faktiskt bara 8-9 båtar före oss totalt sett.
X-332:an gick skitfint i sundet för spinnaker i lite "puffig" vind o tyvärr så drar östgötarna sakta, sakta ifrån oss. Doris är ½ ton tyngre o med lite lägre rigg, jag tror det spelar viss roll. Det här är inte alls optimalt för Doris, som trivs mycket bättre i lite högre vindstyrkor med spinnare. Linköpingsgubbarna har hursomhelst seglat helskärpt hela vägen från start. Janne börjar nu oroligt titta på klockan. Hmm.. Det går väldigt sakta bara 2-3 knop i Gränsösundet. Vi ligger dock i tätgruppen o det är långt bakåt till jätteklungan. Men som sagt var klockan går fort nu... viss oro infinner sig.
Riktig seg plattläns ända ner till Grässkären.
Precis när vi rundar Grässkären kommer det lite vind(så dags då..) o sista benet upp till Själhällan blir en brant spinnargång i 7-8 knop. Tyvärr lite försent ska det visa sig.
Målrakan. Vi har just rundat sista märket Själhällan och klockan har nu just passerat 18.00.
Båtarna bakom ramlar sedan in hyfsat snabbt efter hand då vinden ökat markant vilket gynnar alla de bakomvarande. De flesta ligger trots allt väldigt långt bort, en J-105 i vår klass ser jag på väg o runda Själhällan, den borde ha kommit i mål c:a 18.20.
Seglingen är stendöd resultatmässigt. Grattis till First 45 gänget.
Alla övriga DNF.
Tiden 18.00 är väl Prio 1 för prisutdelning o grillpartyt antar jag.. ;-).

Men vi har gått skitbra allt funkar fint ombord på Dehlern, vi är inte ett dugg ledsna över varken oss själva eller vår lilla Doris som går som ett skott. Resten/tokheter kan vi inte påverka.

Stort tack till duktiga (the Crew in alfabethic order): Erik Barkefors, Björn Hultgren, Jan Jakobsen, Bo Wirendal och Morgan Wirendal. Snyggt jobbat alla!

Bara att komma igen 2013.
Stefan K

5 kommentarer:

 1. Grattis till den "inofficiella" 2'a platsen. Bra seglat!
  /Marcus (D33Cr, Dagmar)

  SvaraRadera
 2. En härlig dag på sjön - men det är klart att kappseglar man så vill man gärna få veta utfallet och det var nästan hopplöst i det här fallet. Vi får komma med nya friska nästa år ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack Marcus, risken med arrangörsmissar och brist på flexibilitet är att vi segelnördar som lägger ner otroligt mycket tid, tanke o resurser på våra båtar också lägger av. När saker o ting har sjunkt in lite så inser man att ett arrangemang måste kringgärdas av att arrangören också lägger ner tid, tanke och resurser på själva seglingen. Fullt medveten om att folk jobbar ideellt och att det är mycket annat praktiskt som ska ordnas vid en kappsegling t.ex. käk m.m. Prio måste dock läggas på själva kappseglingen och att seglingsföreskrifterna är rimliga och tål helt normala förhållanden. Den här seglingen var i praktiken dödsdömd redan innan start speciellt för de mindre båtarna typ P28 o IW26.
  Det är alltid lätt att vara efterklok. Att det blev som det blev kunde dock ha förhindrats bara man tänkt till lite grann och anpassat seglingsföreskrifter efter olika vindstyrkor precis som vi seglare ständigt gör med våra båtar.
  OXSS brukar normalt sett sköta seglingar väldigt bra, men det här var synnerligen stelbent o oflexibelt. Klart OXSS självsvådligt hade kunnat tolka in att man flyttade 18.00 åtminstone 30 minuter som den försenade starten. Eller en timme till. Så gjorde NhSS tydligen i Nynäshamn i lördags enligt uppgift.
  Stefan

  SvaraRadera
 4. Erik det var en härlig dag på sjön och med toppenstämmning i ett skittrevligt gäng. Doris går som ett skott även i lättvind.
  Visst, det är bara att komma igen nästa år!
  Stefan

  SvaraRadera
 5. Nu finns inofficiell resultatlista på www.oxss.nu. Den är baserad på deltagarnas målgångskort och vi ligger på en 2:a plats totalt ;-)

  SvaraRadera