Sidvisningar förra veckan

onsdag 6 juni 2012

Watski2Star 2012 i Arcona 400 XENA

Janne o Eva Jakobsen som äger Xena hade jobbat massor undervåren för att få Xena i ordning, bottenfinish, spinnaker samt utrustning båten var helt ren på så´nt.. Dehler 34DD Doris låg standby om Janne inte skulle hinna klart med Xena.
Nåväl vi kom till start och hann även med en provsegling med en spinnakersättning innan dess..;-)
Bild start Oxelösund: Fr.vä Auititaki, Euforia, Xena och Dofour 38(Drugge)

Leg1: Direkt vid start så kryssskotar Janne G1 och tittar upp o får se ett knytnävsstort hål vid nedre spridaren..SHIT! Förstärkningen sitter 35cm för lågt....??!! Vi blir klart störda av detta o resten seglar om.. o nu kan vi inte slå, men vi klarar os på s.b. bog ut ur hamnen som tur är.
När vi rundat Grässkären och halvvindar tar vi ner G1 i 15 min och sätter dit alldeles för små märkduksremsor som fanns ombord.
Efter Kränkan krysskotat till Visby vinden vrider snabbt från c:a S till SO och vi håller oss nära rumbline hela tiden, vi går klart bra o vi ser att många båtar tappar på oss. När vi närmar oss Gotland så vrider det åt S och vi har bra gång fram till traditionella Visby-bleket på torsdag morgon, där vi fastnar i 1½ timme. 6:a i klassen i mål och totalen är helt körd gentemot alla de mindre båtarna.
Köp av märkduk o segelfix direkt. 500,- för en liten bit på Marinan var som hittat.... ;-)

Leg2: Sträckbog till Västerviks angöring, precis efter att vi rundat bojen vrider vinden till c:a 250 gr. Vi slår till sb mitt i ett segelbyte till G1. Experia och La Gandorra bakom får vridet direkt vid rundning o smiter före oss.. Vi går rätt nära land med lätt släppta segel och seglar sakta om o förbi X-332 Net1, som också tråcklat sig in bland grynnorna. Vid Blå Ljungfrun ljusnar det och vi avslutar med en lätt kryss in till Oskarshamn. Inseglingen är inte helt enkel det finns en hel del stenar på vägen in. Inte helt optimalt, målgången borde åtminstone flyttas norrut till samma plats där starten går. Vi har seglat upp oss i totalen till 36 tror jag men i klassen är det tight med minutrarna uppåt o vi ligger där 10:a. Alla inser att detta kommer att avgöras på Leg3.

Leg3: Starten 10.07 på fredag började med 1½M spinnaker!! i 2-4m/s. Sedan kom nordan. Fock upp snabbt o när vi rundar Blå Ljungfrun så blåser det N 10m/s. Sedan ökar det, vi tar ett rev sedan rev 2. Sjön blir allt krabbare och smällarna i förskeppet är inte nådiga. Vi står på i c:a 9 timmar tills att vi har passerat Storkläppen. Vi ser på AIS:en att många båtar har gått in mot land och troligtvis brutit. Vi seglar tillsammans med J-120 Euforia i 1½-2 timme, vi ser hur dom byter till G4 på ett "heroiskt" sätt i den j-a sjön. Vi ser också att vi inte har några andra båtar före oss båda i klassen, så vi har gått klart bra. Men vi har för mycket segel, detta känns inte vettigt. Ingen av oss hade lust att riskera något genom att gå fram o byta segel till kulingfocken. I ett av slagen föll jag ner i sittbrunn o nå´t revben gick nog av. Det kändes dock inget då (men senare..). Vi fick in massor av vatten i sittbrunn vid några tillfällen. Som sagt var vi gick trots allt bra, och efter lite snabb väderkoll där man nu säger att vindan kommer att öka under morgontimmarna, så beslutade Janne o jag att bryta innan mörkret lägger sig. Klockan 21.08 föll vi av och länsade i 11-12 knop emot Storkläppen. Vi hade då varit vakna i över 50 timmar och med c:a 3-4 timmars sömn. Ångrar inte en sekund att vi la av, det kändes helt enkelt inte vettigt att bara "panga på" i över 50 sjömil till Dahlen och Oxelösund.
Det som var positivt var att ingen av oss kände sjösjuka, frös eller så. Det var trots allt blött som fa´n 5gr. i luften och regn&hagel.
Vi gick sedan för motor i skärgården upp till Stora Ålö och la oss på en SXK-boj och startade ugnen. Varm Kreolsk gryta med ris som Eva hade lagat satt som en smäck!

En summering av racet var att båten känns bra. Xena är klart större än Doris o det märks om inte annat när man ska skota eller byta försegel.
Det finns nu en "att fixa" lista på "störande småsaker" som måste åtgärdas. Xena:s kappseglingspremiär blev ett äkta "elddop".
Tack till:
- Janne för som vanligt bra teamwork ombord!
-våra fruar som sponsrat oss med allt möjligt bra.
- Erik Barkefors för all support o mekk med min Dehler-blogg.
- Ove o teamet på OXSS för ett kanonjobb.
O hatten av för dom 58 seglare som kämpade sig i mål på Leg 3.
Stefan K, crew Arcona 400, s/y Xena SWE-34.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar