Sidvisningar förra veckan

onsdag 24 februari 2010

Shorthandsegling och vettig "Pryl"


McMurdo har tagit fram en liten smidig PLB (Personal Location Beacon) som jag tycker verkar klart vettig. 3500,- kostar modellen med inbyggd GPS (210) på Sea Sea, funkar i princip som en EPIRB. Vid aktivering så sänder den ut din position och vem du är till Cospas-Sarsat satelitsystem. Funkar överallt på jordklotet, lätt(150gram), vattentät och med ett batteri som håller minst 5år. Inga abonnemangskostnader, man registrerar sig enkelt med namn MMSI och med namn på anhöriga vilket sedan kan läsas av av JRCC(MRCC och ARCC) i samband med nödläge.
Ovanligt vettig pryl att lägga i båten!
Mycket bättre att ha istället för läskiga och dyra pyrotekniska raketer som medför klar risk för personskada vid användning. Här borde ISAF verkligen tänka om.
Tänk om nå´n hade haft en sådan på sig i Sea Carten som brann upp på Gotland Runt 2008.
Kolla på; http://www.cordland.se/
StefanK

4 kommentarer:

 1. Nödblossen har nog inte spelat ut sin roll som närlokalisering.

  Jag skummade igenom bruksanvisningen och det krävs ett ganska specifikt handhavande av PLB:n. Den ska hållas horisontellt, man får inte ta i eller skugga antennen osv. Kan vara svårt att göra helt rätt i ett skarpt och stressat läge. Borde gå att idiotsäkra handhavandet tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Man kan lägga den i sittbrunn så ska det nog funka gentemot sateliten. Den sänder också en pejlbar radiosignal som inte behöver "fri horisont".
  Det har varit en del olyckor med nödraketer, folk har skjutit sönder räddningsflottar osv.
  Jonas Ekblad som jag träffade på NFB:s konferens i Göteborg var inte helt övertygad om nödraketernas framtid..
  //StefanK

  SvaraRadera
 3. Snart kommer plb baserade på ais systemet.kommer att vara, en bra mycket bättre lösning än sattellit baserade systemet där det kan ta flera timmar innan någon vet att man saknas.

  SvaraRadera
 4. Jo, en Watski säljare sa samma på Älvsömässan. Har dock inte sett något mer än att den skulle vara AIS baserad. Tyvärr så finns ingen mer info än så publikt. Jag blev lite frågande till "AIS baserad" eftersom AIS bygger på VHF kanal 70 och VHF-system ju bara har räckvidd med "fri sikt" kanske 25 sjömil om antennen sitter i masten. Ligger man i vattnet så blir VHF räckvidden mycket kort. Hursomhelst det kanske klarnar om man hade lite teknisk info om hur det funkar utan sateliter.
  En PLB typ den som finns nu har 45 minuters maxtid för satelitkontakt enligt CA Clase.
  Seglarhälsningar
  StefanK

  SvaraRadera