Sidvisningar förra veckan

tisdag 13 augusti 2013

Lite intryck efter 350 sjömil i Dehler 33cr (årsmod 2000)

En nöjd Björn H framför sin Dehler 33 på piren i Byxelkrok.

Vår Dehler 34 (årsmod 2007), likheterna med Dehler 33(årsmod 2000) är slående.  

Ja rätt likt även under segling..
D34JV

D33JV

Vi ser inte den öppna aktern på D33, och det är den stora exteriöra skillnaden.
Henke Landqvist som med glimten i ögat tar en iskall öl ute på Hanöbukten.. jodå D33 är bara 9,99 lång så promillegränsen på 0,2 gäller inte :-)) Att tyskarna visste det när man ritade båten i början av 90-talet
Mina första intryck av D33: Första dagen då vi skulle segla från Råå och söderut så var det dimma i Öresund och i princip vindstilla. Konstaterade att Yanmar 2GM på 18 hk gick väldigt fint, men lät lite mer än vår 29 hk Volvo vid uppstart..
Efter Falsterbo kanalen kom vinden äntligen. Vi satte stor o rullade ut G3 (bilden). Bortsett från att jag styr Doris med ratt så kändes D33 extremt lik vår D34. Båten sköt fart direkt i den lätta brisen och kryssfarten och den fina balansen liksom bara satt där direkt. Båten är c:a 500 kg lättare än Doris o det kändes också. D33 är lite mer "jollelik" i sina rörelser än vår D34 men styvhet o speed kändes väldigt bekant. Längden i vattenlinjen skiljer inget alls. Lite märklig känsla när jag tittade på däcket, så likt men ändå inte riktigt samma..! D34 har något mer fallande förstäv och är  21 cm längre och 19 cm bredare.
Henke Landqvist o jag testade också G1 (äldre kevlarsegel från Royal) och även gennakern som var rätt välanvänd. Jättefin båt att segla. Just den där härliga känslan när man krysskotat o farten bara finns där direkt är fantastiskt skönt. Självklart måste man fintrimma speed också men både vår D34 o denna "föregångare" är helt klart lätt att få igång en bra "grundfart" på kryssen i. JV har alltid gjort fina kryssbåtar o denna är inget undantag.
Riktigt kul nu har vi en till hyfsat modern båt i NySS, och jag har fått en tuff hemma-konkurrent till nästa sommar. Björn har framgångsrikt seglat både Optimist, E-jolle o senast Soling o är en vass taktiker.
F.n är akterkabinen i D33:an barnkammare för tvillingarna Louise o Isabelle o inget större hot på årets race.
Tycker skitkul att Jenny o Björn har hittat en helrätt båt för både cruising/bekvämt boende och kul racing.
Nu ska vi segla Arkö Runt 22/8 Huyndai Cup 31/8 o då är Björn fortfarande crewmember på Doris.. Byxelkroken är också inplanerad.
Stefan K

      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar