Sidvisningar förra veckan

fredag 3 juni 2011

Watski 2 Star 2011- äventyret o liten resume

Vi körde med lilla rullfocken G3,5 från start, det blåste 14 m/s vid Vinterklasen.

Efter en bra start som vi eller en Diva 35 Grace tog längst ner i lä så blev vi ikappåkta av fältet efter en liten stund, på grund av fockvalet. Men lugnt o fint gick det.. :-)
Jim Qvarnström har tagit riktigt fina bilder från starten. Kolla på tangosegling.nu

Ben 1 Oxelösund-Landsort-Visby:
Vi startade fegt med den rullbara lilla 3,5 focken och fortsatte med den på plattlänsen till Landsort. Testade hårdvindsspinnakern en liten stund, men vi tyckte det var bättre att segla safe. Några båtar broachade då vinden stundvis ökade, såg inte kul ut. Vi rundade Landsorts angöring tillsammans med 2 X-99 och det kom samtidigt en liten vindökning och fockvalet kändes då helrätt, då vi gled ifrån X-99: orna. 34DD Rabalder o Anna hade rundat lite före oss körde stora 110% focken och gled sakta ifrån i halvvinden. Vinden dojade sedan gradvis och med c:a 10 sjömil kvar till Visby så bytte vi till 110% fock. Alldeles för sent men vi tog det som sagt lite lugnt.
I mål c:a 15 minuter efter Rabalder och 20 efter Anna.

Ben 2 Visby-Västervik-Ölands N.-Blå Ljungfrun-Oskarshamn:
Start med 110% fock SV vind och kryss skotat några sjömil(vilket var helt onödigt). Sedan en halvvind på drygt 50 sjömil igen.. Vi kunde absolut ha bytt till G1 men vi fortsatte med 110%. Några rullade ut sina Code0 o drog ifrån. Vid rundningen av Västerviks angöring så blev det seglingens enda kryss(15 sjömil). Nu går vi som tåget, kryssar direkt på babordsbogen ifrån en Elan 31 o en Scanner 391 föll som löv... En First 40.7 går marginellt fortare. Njutbart att känna hur fint hon går med bra höjd i 6,4-6,6 knop i 7-9 m/s. Rundningen vid Ölands N. var klart otäck. Becksvart o vi tvingades göra en stor omväg vid märket då några båtar körde utan lanternor. Man blir jäkligt förbannad, vilka båtar det var gick tyvärr inte att se. Nu var vi om Rabalder o Anna hade vi seglat ikapp. Sedan halvvind igen...190gr kurs, i höjd med Byxelkrok så ökade ostvinden från c:a 10 till klart över 15 och vi tog 2 rev så att det blev lite lugnare ombord. Det var totalt becksvart o lite scary då revningen skedde helt utan att kunna se vad jag gjorde. Det gick dock helt perfekt o båten loggade 8-10 knop o det bara dånade..

Vid rundningen av Blå Ljungfrun dojade vinden nästan helt??? Otroligt konstigt det var över 15 m/s just innan!!! Inseglingen till Oskarshamn gick otroligt segt, o åskan dundrade o lyste upp natthimlen. Sista biten in mot mållinjen låg vi 3 båtlängder bakom D34 Anna o det tog nästan en kvart att driva i mål.. :-( mitt i natten c:a 04.30. Mållinjen i Oskarshamn är helt kass, långt in i hamnen o man måste segla över grundområden med 1,1 - 1,4 m djup. Rabalder var en bit bakom o sakta gick det också för dom att komma i mål, tror Kjelle o Simo var c:a 20 min efter oss i mål.

Ben 3 Oskarshamn-Blå Ljungfrun-Dalen- Oxelösund:
Start c:a 10.30 på fredag f.m. Halvvind ut till Blå-Ljungfrun 4-5 m/s Sydvind, vi testede spinnaker nå´n kvart men det vred emot. När vi närmade oss Blå Ljungfrun så ökade vinden till drygt 10m/s sedan plattläns till Dalen drygt 80 sjömil. Vi körde åter safe(=ingen spinn över 10m/s) med spirad 110% fock. Vinden dojade sedan efter 20 sjömil o vi provade då den röda hårdvindsspinnaren. Sjön var grov o dålig vind så vi fick ingen ordning på den alls. Rabalder hade sakta glidit ifatt oss o Anna ifrån oss. Den 4:e D34 Dolly hade vi inte haft någon närkontakt med under hela racet..
Nu bytte vi till den blå ordinarie Gran spinnaren, så här kunde vi fa´n inte fortsätta segla..

Rabalder kommer för babord o går precis före oss. Vi går styrbord och fortsätter så i 40 sjömil, ganska nära rumbline c:a 30 grader. Vinden är rätt stabil runt 7-9 m/s Syd och av Rabalder syns nu bara en liten prick närmare land/Häradsskär. När vi närmar oss Dalen i mörkret c:a 22.30 fredag kväll så går vi precis före D34 Anna som går en BB bog.

Vi gippar sedan c:a 7 sjömil innan Dalen (=strumpan ner-koppla om-och strumpan upp).
Vinden ökar lite o vi dundrar närmare Dalen i svarta natten. Nu kom Janne upp ur ruffen med en Red Bull.. :-)) Ingen koll på var dom andra D34:orna är. Utrullning av focken o nedtagning av spinnakern gick problemfritt trots den grova sjön o rätt hårda vinden. Blev framkommenderad av Janne till fördäck..

Sedan halvvind igen till Oxelösund via N.Kränkan.
Målgång c:a 02.40, 4 minuter före D34 Anna o 50 minuter före Rabalder. D34 Dolly hade gjort ett kanonryck på sista benet o trots att hon startat sist av oss så var hon drygt en kvart före oss i mål. Vilken surprice! Snyggt jobbat. Tricket var nog att gå ganska långt ut till havs på länsen, både vi o framförallt Rabalder gick nära Häradsskär, vilket var klart lönsamt FÖRRA året.

Janne Jakobsen o jag är trots allt nöjda med vår 49 plats av 101 båtar. Trots allt före Blur-Peter o fjolårsvinnaren La Dolce Vita.... Vi körde väldigt safe o tog absolut inga onödiga risker, det var trots allt kulingvindar stundvis. Vi är rädda om både oss själva, segel o Doris. Inte en enda broach, torrt o fint ombord, inte en enda grej som pajat.
Ingen spinn över 10m/s och lilla focken & max 110% fock var det som gällde från start. En aggressivare lite riskfylldare körning hade definitivt kunna lyfta oss ett 20 tal placeringar. D34DD är en kanonbra kryssbåt. Det finns inte en chans att vara med i topp när det bara är 5% kryss, med en båt som har 1,25 på bara 10 meters skrov i dom här vindtyrkorna.

Det enda som gör mig riktigt förbannad är att flera båtar körde utan lanteror när det var becksvart. Kolsegel kan man tydligen lägga pengar på. Rejält med ordentligt fastsatta batterier minst 2 x 75Ah, snabbladdningsystem, ordentliga lanteror & kablar som funkar borde OXSS ha som given kontrollpunkt till kommande seglingar. Helst också krav på dubbelt lantersystem(i topp och i relingshöjd).

Stort tack till Ove Söder o hela OXSS för ett väl genomfört arrangemang.
StefanK








4 kommentarer:

 1. Kul att läsa och jag håller fullständigt med om lanternor. Till och med på min gamla Maxi 777 sitter det nu LED-lanternor (IP67) från Biltema. Dryga tusenlappen för tvåfärgs och akter är väl använda pengar!

  SvaraRadera
 2. Starkt jobbat. Better safe than sorry när man seglar långt och är kort om folk. Verkar som att gennaker/code båtarna fått sina favoritvinklar? Storen ser ut att vara "roachig" precis som de ska vara :-)

  SvaraRadera
 3. Nya storen ligger nog på "SRS-max" till skillnad från nordstoren som inte uppfyllde beställningen ;-(

  SvaraRadera
 4. Bra sammanfattning av en lärorik tävling.
  Vet inte om jag kan grattulera för eran insatts men ni slog oss rejält, grattis för de.

  Vi har nog svårt att hävda oss mot båtar som är både en och två,tre meter längre då det öppnar upp och vattenlinje får avgöra i friska vindar

  Vi fegade också på första benet och hissade ingen spinnaker,
  (har bara en för medel vind? att tillgå och komer det en rykare på 13/14 meter så kan de bli kostsamt)
  kunde ändå komma in till Visby en minut efter Anna som seglade bra.
  sedans så gjorde vi katastrofala vägval både in till Oskarshamn efter angöring Västervik och tillika då vi lyckades komma ifatt er på hemmvägen! då så gör vi ytterligare en bluder!!

  Ps:
  Sörmlandsregattan i helgen! ett stenkast från Nyköping

  Kjelle på båten som gjorde skäl för namnet"rabalder"

  SvaraRadera