Sidvisningar förra veckan

måndag 30 november 2009

Nyaste Dehlern by J/V Dehler 32

Nu kan man hitta lite mtrl. på webben om nya Dehler 32 (bilden hämtad från Dehler US webbsida). Ska den finnas färdigbyggd till Dusseldorf i januari så har nog ritningarna funnits rätt länge.
Ser ju helt OK ut, lite undrande bara över hur länge focktrenden håller i sig.. ? Mätregelförändringar tycks kunna poppa opp så där bara utan förvarning. Det håller båtkonstruktörer och varv igång iallafall.
Winscharna tyder på tysk skotning. Man kan nog spara den extra vikten o winschar på bästa sittplatsen o köra med ett normalt storskotarrangemang. Storskotet hamnar dock som på D34(med rorkult) bakom roderkulten.
StefanK

4 kommentarer:

 1. Synd att man inte ser vattenlinje osv - men lite kan anas genom stick-kojens form. Den brukar ligga ungefär i nivå med vattnet.

  Focktrend är helt OK om man ger möjlighet till genua också. Så var det ju på 34SV men nu är det borta iom utflynning av vant. Titta på Nova och Omega 30 som är fockbåtar. Ingen höjdare (sorry Peter...).

  Tysk skotning kan vara OK på en större båt med full besättning men inte på en familje- eller shorthandedbåt. Trist att behöva snurra på och av skotet från winch i byarna.

  SvaraRadera
 2. Tror att tysk skotning är en förutsättning för att just kunna nå och justera skotningen från lovart med skenans placering och båten relativt stora bredd. Det är långt ner till ett nervagnat storskot.
  Min erfarenhet efter att ha provat olika system är att tysk skotning är helt överlägset i alla avseenden både för cruising och kappsegling. Enda nackdelen är väl att det är något dyrare.

  SvaraRadera
 3. Tysk skotning brukar vara ett singelblock på skenan och dubbla ändar fram längs bommen och sen på var sida bak till brunnen. Det innebär att man har massor av last i skotlinan och måste använda winsch i hårdvind. Att ha storskotet på winsch innebär att man måste linda av några varv när man ska släppa och så på med dom igen när man ska veva. Samtidigt ska du sköta rodret (shorthand- eller familjesegling). På ostkkusetn är sydvästen förhärskande (med sydost som inslag i sjöbrisen). Byiga vindar i skärgården ger många justeringar om man har optimalt med segel uppe.
  Föredrar Rutgerssons 4/8-system eller ett 6-skuret med finjusteringstalja på ena änden. Då kan jag sköta storskotet med en hand oavsett vindstyrka.
  På stora båtar (40 fot och uppåt) förstår jag att man måste ta till wisch men på en 32-fotare???
  Skulle kunna tänka mig winsch till storskotet på en Rival 22 också för det är så litet att man kan ställa in det på morgonen och sen låta det vara hela dagen ;-)

  SvaraRadera
 4. Erik. Har du verkligen erfarenhet av tysk skotning?
  Den främsta fördelen med tysk skotning är att du orkar vara aktiv i byar dessutom under lång tid! Där kan du trimma verkligen med en hand. Varför tror du att att avlindning krävs för att släppa? Du lossar self-tailingen på toppen och slirar ut.
  Om du kan skota hem med en hand oavsett vindstyrka och åttaskuret storskotsystem har du för löst hemtaget eller är starkare än Karl-Alfred.

  SvaraRadera