Sidvisningar förra veckan

torsdag 17 september 2009

Eftersnack! Vad är en snabb båt... egentligen?? Scratch-listan Från Arkö-R är rätt intressant

Ja, vad menar man egentligen när folk tycker att en segelbåt är "snabb". Uttrycket "snabb" kan ju precis lika gärna sägas om en liten 606 som om en jättelång A-22:a eller en kort Mumm 30 (som har LYS 1,36 trots att den bara är 9,43 lång). Är skärgårdskryssarna "snabba" då?

Man menar ju oftast "snabb" i förhållande till sin storlek. Fast"storlek" är ju inte heller alldeles enkelt. Den LYS-vinnande A22:an t.ex. är faktiskt en längre båt än en en Linjett 40. En Linjett 35 är ju bra mycket längre än en X-99 eller en Dehler 34DD som båda är c:a 10 meter långa. Fast X o Dehler med betydligt högre LYS. Visst Linjett är en äldre inspirerad IOR-båt.. alla vet det men ändå.


Om man t.ex. tittar lite på den verkligt seglade tiden för de 20 snabbaste båtarna av alla 70 i årets Arkö-Runt, så inser man att att det inte bara handlar om skrovlängd, eller "storlek". I årets AR var vindarna stadiga så det fanns ingen som kunde gnälla på förhållandena. Inga blekbälten o plötslig sjöbris. Aldrig något "stopp" eller s.k. "omstart". Mycket kryss i frisk vind var det.

Klart är väl ändå att både en "kort" Dehler 34DD och en "stor" Linjett 40 är "större" än en A22 fast den är nästan 12,5 meter lång. Men det är ju knappast på grund av att Linjetten och Dehlern har ståhöjd, dusch&toalett, varmvatten, flera kabiner, många ton högre vikt och en bredd över 3 meter som gör att de är snabbare än 22:an...
Segelyta säger någon.. jo det är klart att den spelar in. Men det är ju inta hela sanningen.
Intressant är det dock.
En sak är helt säker och det är att SW-LYS folket inte har en helt enkel match när man ska sätta rättvisa mätetal. Speciellt nya båtar sätts under "lupp". Man kanske skulle kolla lite också på äldre båtar lite också som fick sina gamla LYS på "Dacrontiden"...

Entyp är förståss bäst säger många... tänk så bra när alla har pracis samma chans..(?)

Jovisst! Den minsta A22:an är drygt 8,5 meter och den längsta är en bra bit över 13..
En Neppare är 9.0 m lång o har ett LYS på 1.00. Är den minsta A22:an som bara är 8,5 meter lång verkligen 16% snabbare.. eller tvärtom?
Eller som i andra "strikta" klasser typ H-båt, Folkbåt eller Soling där man måste ha en båt med "rätt skrovform" för att kunna konkurrera..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Visst är det jättekul att vi kan tävla med olika båtar någorlunda rättvist trots mycket stora olikheter.
Och att utvecklingen av välseglande segelbåtar som man också kan bo bekvämt i faktiskt går framåt. Det har hänt massor med framförallt skrovform bara de senaste 10 åren.
IOR-tiden med sina bulliga skrov med insnörpta aktrar där formstyvhet var viktigare än viktstyvhet, och allt på grund av en sorgligt farthämmande mätregel. Detta är inget som vi vill ha tillbaka.

Vinden är "fri" iallafall och det här med "rättvisa" kan man diskutera i all oändlighet...
StefanK